viernes, 11 de septiembre de 2009

Per concloure...

Fins aquí! hem arribat al final! Els quatre temes exposats durant aquest

blog m’han donat una visió molt amplia de les GRAAANSSS finalitats

educatives que pot tenir Internet i les Noves Tecnologies.

Considero que aquest vídeo que he trobat per Internet on parla Jordi Roura sobre les Noves Tecnologies, és un bon resum de tot plegat!

Fins aviat!


Tema 4


En el nostre dia a dia, pel carrer, a la televisió, a la ràdio, un diari, una revista… poden esdevenir educatius.

Alguns d’aquests exemples és el programa de televisió de tv3 “ Picalletres”, on nens de diverses edats i de diferents escoles competeixen per dir correctament una paraula lletra a lletra.

També fa uns anys a Tv1 podíem veure “ Barrio Sesamo” que a través d’uns personatges ens ensenyaven moltes coses.

I finalment, altres mitjans com la revista Popi, on mensualment la podem trobar a la premsa amb activitats, consells, contes, manualitats… per als més petits.



http://www.tv3.cat/actualitat/204073966/Arriba-Picalletres-el-nou-concurs-per-a-adolescents-de-TV3





http://usuarios.lycos.es/elbarriosesamo/







http://www.larebeliondelbiberon.com/blog/ya-ha-llegado-el-ejemplar-gratuito-de-la-revista-educativa-infantil-popi/








Tema 3

  • Programari específic per al treball de la llengua:

- Clic's de Llengua: serveix per a realitzar activitats per treballar la llengua.

- Barrina: és un programa d'exercicis de lèxic. Generalitat de Catalunya.

- Escriptor de contes on podem trobar diferents programes com Neobook, Easy Book Creator, Ebookswriter, Storybook weaver

- Saber-ne un niu: és un programa d'exercicis de frases fetes, elaborat per Jordi Esteban i Maria Antònia Solé de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. http://www20.gencat.cat/portal/site/Llengcat/menuitem.b318de7236aed0e7a129d410b0c0e1a0/?vgnextoid=f90a57409e4f8110VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=f90a57409e4f8110VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default&contentid=d16957409e4f8110VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD

- Catacroc: programa per treballar la lectura i lèxic, elaborat per la UAB http://llengua.org/node/54178


  • Programari inespecífic per al treball de Llengua:

PROCESSADORS DE TEXTOS:

Word del Microsoft i Quadern (més senzill) Writer de l'OpenOffice, Bloc de Notes i Keynote: editor de text gratuït, capaç d'incloure diferents documents en un únic arxiu.


PROGRAMES DE PRESENTACIONS

Power Point de Microsoft,Windows Movie Maker, Impress de l'OpenOffic i Presentacions en línia del GoogleDocs


  • Programes d’autor

JClic Author: és un projecte de software lliure del Departament d'Educació de la Generalitat, i permet crear, realitzar i avaluar activitats educatives multimèdia. Funciona en diversos sistemes operatius:Linux (Guadalinex), Macintosh, Windows y Solaris.

HotPotatoes: programa creat pel Centre d'Humanitats de la Universitat de Vitoria. La seva llicència no és lliure, però permet el seu ús a les institucions educatives i a mestres, sempre que no es comercialitzin els seus materials. S'utilitza més a secundària que a primària.


Ardora: és una aplicació informàtica gratuïta, creada pel José Manuel Bouzán Matanza i que permet crear les seves pròpies activitats, en format html, per als seus alumnes d'una manera molt senzilla. Amb Ardora es poden crear més de 45 tipus diferents d'activitats, mots encreuats, sopes de lletres, completar, panells gràfics, rellotges, etc. El professor o professora només ha de centrar l'esforç en els elements de l'activitat no en el seu tractament informàtic.

CmapTools: per realitzar mapes conceptuals

MindManager: és un programari lliure desenvolupat per Mindjet per a l'elaboració de mapes mentals, orientat als negocis i empreses, encara que es pot aplicar en qualsevol sector de la ciència i la tecnologia.


Taskmagic: és gratuït i permet crear exercicis i jocs interactius, basant-se en imatges, sons i textos.


Malted: és un projecte de la Comunitat Econòmica Europea , continuat pel Ministeri d'educació espanyol de manera gratuïta. Permet crear unitats didàctiques multimèdia i interactives que poden ser utilitzades pels alumnes com una pràctica d'aprenentatges previs.

NeoBook: És una de les eines d'autor de major difusió en l'àmbit educatiu. La raó de la seva popularitat és la relativa facilitat del seu ús en relació amb les possibilitats que té, el seu baix cost (no és de lliure difusió) i que serveix per a realitzar publicacions electròniques que permeten aprofitar la capacitat multimèdia de l'ordinador i incloure animacions, imatges , Vídeo i so. Amb Neobook es poden elaborar unitats didàctiques completes que permeten la presentació de la informació en diferents suports (vídeo, animació, imatge, so ...) i l'elaboració d'una gran varietat d'activitats que són avaluables.



Exemples d'activitats que el mestre podria demanar fer als seus alumnes:


· Una redacció amb processadors de textos com el Word, on es treballa la tipologia de textos, el vocabulari, l’ortografia, la redacció, composició de frases, parts d’un text (introducció, nus i desenllaç), coherència,… a part de la imaginació e inventiva de l’alumne.

· Realitzar una exposició oral amb l’ajuda del Power Point, on l’alumne ha de crear-lo posant allò més important del tema escollit de manera esquemàtica, parlar en públic, parla adequada, vocabulari, expressió corporal.

. A partir d'un text, llegir-ho i extreure´n les idees més importants. Després amb el programa CmapTools realitzar un esquema.

. http://clic.xtec.cat/db/act_ca.jsp?id=3529

· http://clic.xtec.cat/db/act_ca.jsp?id=3516

· Entre d’altres...



Fer ús del processador de textos és una bona activitat per poder oferir a realitzar als alumnes, ja que així posen en practica l’escriptura i la descripció i redacció.

L’edat és indiferent, ja que des de infantil s’hauria de començar a practicar aquesta tècnica. Poc a poc amb unes activitats adequades per la edat i nivell de l’alumne i que sempre representi un petit grau de dificultat per a millor, els Mestres hem de proposar activitats als nostres alumnes amb aquest materials ja que donen moltes oportunitats.

Els nens tot el dia estan escrivint amb paper i llapis, ja no representa una activitat motivadora per a ells, i de tant en tant poder realitzar aquesta activitat pot ser molt útil i engrescadora.

A més a més per aquells alumnes amb necessitats especifiques o falta de motricitat fina pot ser una gran eina d’ajuda i no trobem tantes diferencies d’aprenentatge. Gran eina per a la diversitat.



El mestre té la possibilitat d’adquirir les activitats ja creades o bé poder-les realitzar ell a través dels programes d’autor.

Considero que la pròpia realització d’aquestes activitats és la millor manera per poder atendre a les necessitats especifiques del nostres alumnes, ja que sabem exactament quines són els sabers i mancances del nens.

A l’explicació d’un tema, podrem observar quin és el punt més feble i poder-lo reforçar amb aquests materials. Així garantirem un aprenentatge més ampli, sense llacunes i significatiu.

També com el cas anterior amb els processadors de textos, podrem atendre a la diversitat, creant materials adequats per als diferents ritmes i nivells d’aprenentatge.


Tema 2


Primerament, m'agradaria esmentar que com a Mestres hem de ser les primers en estar al dia sobre la matèria; per tant hauríem de visitar pagines diverses que parlin sobre Llengua i Literatura com per exemple:


· http://www.iec.cat/pperiodiques/BV_pub_periodiques2.asp?CollectionID={32FA5EE2-5595-4634-AAEE-DEA77DF68A6C}

· http://www.geocities.com/librosilibros/catal/catal.htm

http://www.xtec.es/index.htm

http://www.catedu.es/abrapalabra/

http://phobos.xtec.cat/pluriling/


La biblioteca més gran que avui dia podem trobar és Internet. Però és cert que hem de tenir cura com a mestres de les pagines que visiten els nostres alumnes per construir el seu coneixement, ja que algunes d’elles no poden ser del tot recomanables o fiables de la informació que tenen. Abans de recomanar la recerca hem de supervisar que siguin adequades i aptes pels nens.



A Internet he trobat algunes activitats que hem semblen força interessants:


· http://www.edu365.cat/entrena/index.htm

Entrena’t per llegir. Es proposen diverses activitats a diferents nivells per preparar la lectura. Motivació per l’abans de la lectura. Omplir espais, Gimnàstica amb els ulls, Trobar la paraula, Fixar la vista, Quant trigues a llegar-ho bé? i Memòria, de temes com: El cos, Cavaller i castells, Tots a l’aigua, El Mar, Pirates i l’Erugueta.

Considero que la motivació i l’activació d’activitats abans de la lectura és un bon mètode per poder aprendre millor.


· http://www.edu365.cat/primaria/muds/catala/ortografia/index.htm

Aventura’t amb l’ortografia. A través de 3 personatges que representen els graus de dificultats, els alumnes podran fer activitats a través d’imatges, paraules i sons, de diferents aspectes ortogràfics com les Majúscules, b/v, r/rr, j/g…

Que els nens aprenguin aquestes normes ortogràfiques a partir d’aquest metode interactiu és molt motivant pel nen.



Hi ha molts tipus de diccionaris: de generals, d’específics, de llengües, d’antònims i sinònims, d’imatges...

I per Internet també en podem trobar alguns exemples:

· http://weib.caib.es/Recursos/diccionaris_audiovisuals/diccionaris.htm (per camps semàntics)

· http://www.enciclopedia.cat/


TRADUCTORS:

· http://www.softcatala.org/traductor

· http://translate.google.com/#

Els traductors poden esdevenir una eina molt útil per podem proposar alguna activitat als nostres alumnes:

- Un text en un idioma poder-lo traduir primerament l’alumne i desprès amb el traductor i poder veure les diferències.

- Veure si els significats d’una frase canvien al traduir-lo d’un idioma a un altre.


També podem trobar diferents jocs educatius com aquest on es poden crear còmics i després publicar-los.

· http://pixton.com/ct/

· http://www.edu365.cat/primaria/muds/catala/endevinalles/index.htm (endevinalles)



El Messenger, actualment és una eina molt utilitzada per tothom sobretot per nosaltres els més joves, per comunicar-nos.

Per a treballar a l’aula segurament algú pot caure en el parany de pensar que no és gaire recomanable per l’abreviatura que es fa de les paraules i frases, però si el mestre delimita perfectament que allò que s’escriu ha d’estar correcte, no hi ha cap perill d’adoptar hàbits o costums errònies.

Amb el Messenger es poden realitzar moltes activitats en comú, en parelles, grups... així fomentem la comunicació entre els nostres alumnes sense utilitzar la parla, és a dir a través de l’escriptura.

Un exemple pot ser la realització d’una historieta entre tres persones: una encarregada de redactar la introducció, la següent del nus, i finalment el tercer alumne el desenllaç. Posteriorment ajuntant aquestes parts poden sortir històries molt divertides plenes d’imaginació.

Tema 1

A l'analitzar la qüestió "què cal aprendre de la llengua i de la literatura", d’entrada diria i és allò que hem vist durant 3 anys de carrera, que han d’aprendre allò que està prescrit en el currículum, concretament a l’àrea de llengua. Al acabar la etapa escolar es suposa que els alumnes han de tenir immerses les habilitats d’escriptura, lectura, parla, comprensió... Això és el que es suposa, però per poder garantir aquesta fita amb el màxim nivell, s’han d’adquirir poc a poc però amb pas ferma, amb activitats adequades pel nivell dels nens i que sempre sigui un petit repte a superar per l’alumne. En altres paraules “ ser una formigueta”.

Per aconseguir això l’aprenentatge hauria de ser significatiu per a l’alumne, que el senti propi. La manera més fàcil que aquest coneixement sigui adquirit de manera significativa és que aquest estigui englobat en un marc constructivista, on l’alumne és autodidacte del seu aprenentatge.

Com a Mestres hem de sortir de la idea d’utilitzar el llibre com a principal eina d’aprenentatge i poder construir el saber a partir d’altres mitjans que poden esdevenir molt més efectius a l’hora de motivar a l’alumne. Si aquest nen allò que rep no li és atractiu, difícilment aconseguirem un aprenentatge significatiu. En canvi, si inserim al nen en una espiral de motivació, on ell senti que no li estem obligant a saber allò, sinó que ell tingui la necessitat d’adquirir-lo, segurament aquest aprenentatge serà de profit.

Podem activar aquest gust per l’aprenentatge a través d’activitats actives, com poden ser la pròpia recerca de l’alumne, aprenentatge per descobriment, més vivencials, pràctiques, a través de diferents mitjans com poden ser els llibres, contes, fitxes, exposicions, visionat de vídeos, ÚS DE LES NOVES TECNOLOGIES...!!! ( eeppp aquí és on entrem en matèria!!!! tal i com diu el nom de l'assignatura: Les Noves Tecnologies aplicades a la Llengua i la Literatura.)

Podem realitzar moltes activitats a través de les noves tecnologies a través de diferents mitjans com ara pot ser el visionat d’un vídeo (per el televisor o per Internet com per exemple per Youtube o altres pagines), recerca d’informació de diferents temes per Internet, escriure textos com en el Word o altres, Wikis, escoltar contes o històries, fer les activitats construïdes amb diferents programes com el Jclic, Hotpotatoes… pel mestre, comunicar-nos amb els nostres companys fent alguna activitat a través del Messenger, correu electronic, Xats, forums d’opinió, blogs, fer fotos i vídeos utilitzant programes com el Microsoft Publisher i després imprimir aquestes fotografies o gravar el vídeo en un cd, els alumnes poden llegir el diari, buscar jocs educatius, treballs telemàtics...


Per poder ampliar totes aquestes informacions, en la pàgina següent, podem trobar totes les qüestions relacionades amb la posada en pràctica de les Noves Tecnologies aplicades a la Llengua i Literatura.


http://www.google.es/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=1&url=http%3A%2F%2Fwww.xtec.cat%2F~aismael%2Fnoucurs%2Fpdfdoc%2Frtic_llengua.pdf&ei=pQH-SImdO4ycQNrjyPsC&usg=AFQjCNEA7ugntOfy8aAu1VStfBLLcWBakQ&sig2=r35qFGVXxlc9fuzrOAKhpA

Expectatives de l'assignatura

Durant els tres anys de carrera i a cada assignatura, ens han repetit una i una altra vegada, la importància de les TIC a les escoles i en un aprenentatge del nen més satisfactori, motivador i engrescador que tenen, però mai o en poques ocasions, ens han mostrat com realment les podem aplicar a l'aula.


Amb aquesta assignatura he pogut veure tot allò après teòricament a la pràctica, i més en el tema de la llengua i literatura que considero un punt clau en l'educació del nen.

També espero haver millorat en l'àmbit de les Noves Tecnologies per poder aplicar a l'aula algun d'aquests recusos o si més no tenir un ventall ampli de possibilitats. També sóc conscient que no només els alumnes poden aprendre amb les noves tecnologies, penso que és una eina excel·lent per què els mestres estiguem en continua formació i reciclatge. Les noves tecnologies són el nostre futur, per tant haurem de fer aquest canvi si més no.

Hola!!

Hola... em presento.... Em dic Veridiana Tortajada, però tothom em coneix per Veri ( més curt i més fàcil, oi?) estic acabant educació primària a la Universitat Blanquerna, només em queden unes poques assignatures i espero poder-les acabar en aquest any.

El motiu d'aquest blog és poder plasmar les idees, experiències, dubtes, recursos didàctics... de l'assignatura: Noves Tecnologies aplicades a la Llengua i la Literatura.

Ja no sé que més dir... a veure si poc a poc anem escrivint alguna cosa més!!